Online munka

Az utóbbi években teljes mértékben átalakult a munka világa. Néhány évvel ezelőtt szinte lehetetlennek tűnt az ilyen sokrétű szellemi munka végzése otthonról. A robbanásszerű változást a személyi számítógépek széles körű elterjedése tette lehetővé. Ma már szinte nincs olyan otthon, ahol ne lenne egy PC gép, de emellett gyakran előfordul a családban laptop, ipad, iphone készülék is. Ezeknek az okos eszközöknek köszönhetően szélesedett ki az online munka lehetősége.

Igen, tudom, hogy az elmúlt két év Covid fertőzése is erőteljesen segítette a home office, az otthonról végzett munka erőteljes kiszélesedését. Olyan munkakörök is bekapcsolódtam az otthonról, számítógépen keresztül végzett munkába, amikről két éve még nem is fordult meg a gondolatainkba, hogy mód és lehetőség nyílik rá rövid határidőn belül.

Ilyen például az oktatás széles körű kiterjesztése online formában.

Távoktatás ugyan már a felnőtt oktatásban bevett gyakorlat volt a pandémia előtt is, de az alap és középfokú intézményekben nem voltak kidolgozott és széles körben alkalmazott módszerek, sőt az eszközellátottság sem volt megoldott ezeknél a tanulóknál. Ebből az következik, hogy a pedagógusoknak ismét olyan ingoványos talajon kellett egyensúlyozniuk, amelyen esetleg el is süllyedhettek volna. De mint tudjuk, pedagógusaink hazánkban jól képzett szakemberek, akik ezt a nem könnyű akadályt is megugrották. Hála kitartásuknak, pozitív hozzáállásuknak, bár a tanítás nem volt zökkenőmentes, ennek ellenére eredményesnek mondható.

Én magam is a mélyvízbe dobva oktattam e nehéz időszakban online a tanulókat. Rá kellett azonban igen hamar jönnöm, hogy az én laptopom sem alkalmas az oktatásra, ezért igénybe kellett vennem a macbook szerviz szolgáltatásait. Néhány perces karbantartás után már nem volt problémám az online oktatással.